Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii. Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), acest sfânt ierarh s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi. Acest mult-iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire î ziua de 6 decembrie, pentru că în aceasta zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâși a doua zi.
Deși a fost cunoscut și iubit încă din timpul vieții sale, săvârșind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la adormirea lui în Domnul, când numele său apare menționat într-un martirologiu roman. În același secol, episcopul Nicolae din Pinara înalță o biserică închinată Sfântului Nicolae din Mira Lichiei. Deși papa Nicolae I al Romei zidește un mic altar închinat Sfântului Nicolae în secolul al IX-lea, abia începând cu secolul al X-lea cultul sfântului din Mira începe să se răspândească puternic în Apus. O ctitorie de seamă în această privință este biserica bizantină din Burtscheid (lângă Aachen, Germania), zidită de Oton al III-lea, care este așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. În perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit și duse în Apus. Astfel, în secolul al XI-lea, un grup de șaizeci și doi de cruciați din localitatea italiană Bari au luat din Mira cinstitele Moaște ale Sfântului Nicolae. Pentru a fi întâmpinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția ridică două biserici mărețe închinate sfântului, una în Bari (1036) și alta în Veneția (1039); ambele biserici au fost sfințite în data de 9 mai 1098. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici. (sursa: crestinortodox.ro)
Fiind o zi de mare sărbătoare, Biserica Ortodoxă a dat dezlegare la pește pentru cei care țin post. Conform datelor oficiale prezentate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, peste un 800.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Nicolae. Cei mai mulți sunt bărbați: 509.321. Cele mai frecvente nume sunt: Nicolae – 294.635; Nicolas – 51.145; Nicușor – 45.159; Neculai – 39.485; Nicu – 23.610; Niculae – 19.863; Nicholas – 12.781; Nicolaie – 10.415. Femei care își serbează astăzi ziua numelui sunt 295.780. Cele mai frecvente nume sunt: Nicoleta – 219.995; Niculina – 41.629; Nicole – 14.765; Nicolita – 5.340; Nicola – 4.329; Nicolina – 2.230; Neculina – 2.078.
Post-ul Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai iubit sfânt în rândul creștinilor apare prima dată în Vrancea24.